BEZEG, POLETNI VONJ ČIPKASTE BELINE

BEZEG, POLETNI VONJ ČIPKASTE BELINE
Kdo ne pozna poletnega vonja rumenkasto bele čipke, ki nas s svojo prijetno aromo preseneti na prenekaterem koraku? Bezeg lahko srečamo na sprehodu skozi obronke gozdov, jase, nasade, pa tudi okoli marsikatere domačije. Ta samoplodna rastlina sodi med grmovnice, oz. drevesa, ki segajo tudi do 10 metrov visoko. Predvsem črni bezeg (lat. Sambucus nigra) nam je večini dobro poznan.
 
A koliko zares vemo o zdravilnih učinkih te dragocene rastline, ki jo poznajo v kulturah širom sveta? Zdravilne moči bezga so izjemne. Zdravilni so tako listi kot cvetovi, plodovi, lubje in korenine. Bezgovi cvetovi in plodovi vsebujejo visoke koncentracije antioksidantov. Odlični so za čiščenje krvi, pomagajo pregnati revmo, virusne okužbe, gripo, prehlad, pljučnico, astmo. Nižajo vročino, pomagajo pri sladkorni bolezni in revmatizmu. Ravno zaradi vsega naštetega so bezeg v preteklosti imenovali tudi »zdravilna skrinjica«.
 
Pa si skupaj skuhajmo en bezgov čaj:

zvrhano žličko bezgovih cvetov prelijemo z 2 dl vrele vode, pustimo stati okoli 10 minut, precedimo in pred nami je omamno dišeča skodelica zdravja.

Čaj se morda sliši zimsko, vendar je ohlajen lahko tudi okusen osvežilni napitek v vročih poletnih dneh!
 
 
Namig: ste že poskusili naš bezgov kis? :)